Anasayfa Video Galeri Foto Galeri Haber Ara Önemli Telefonlar Nöbetçi Eczaneler Künye İletisim
Mudanya Habercisi

Tarih 10 Mart 2023, 20:52 Editör: Editör HAKKI OVATMAN

"DEPREM KAPIMIZDA SİZ NERDESİNİZ" ?

Mudanya Belediyemizin, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ilçe genelinde zemin ve yapı güvenliği konusunda harekete geçtiğini “ AFET STRATEJİ PLANI ” hazırlanacağını açıklamasını sevindirici bir haber olarak karşılıyor fakat Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın 2014'ten bu yana görevde olduğunu hatırlatarak yerel tarihe not düşmek istiyorum.  Harekete geçmek için 46 bin 104 vatandaşımızın daha depremde ölmesi mi gerekiyordu?

Zira Sayın başkan görevdeyken gerçekleşen ve pek çok vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremler (24 Ocak 2020 Elazığ Depremi, 30 Ekim 2020 günü Ege depremi,) yaşandı.

Basın ve Siyaset Mekanizması Talep Etti

Her deprem sonrası basında "Mudanya Harekete geçmeli, İbret almalı, istinat duvarlarına dikkat"  başlıklarıyla haberler makaleler yayınlanarak Mudanya Belediyemizin acilen harekete geçmesi istendi. Siyasiler açıklama yaparak Başkan Türkyılmaz'a çağrıda bulundu. Cevap alınamadı.

Maalesef Sayın Başkan festivaller, kitap fuarları, havi fişek patlatmalarıyla günlerini geçirdi. Acil bir eylem planı bugüne kadar uygulamaya konulamadı.

Hatta 26 Temmuz 2020 tarihinde Mudanya'mızın Şükrü Çavuş Mahallesi'nde Su Deposu Caddesinde Sardunya Sitesi B Blok'un ana taşıyıcı kolonu kendiliğinden patladı.  9 Katlı bina tedbir amaçlı hemen boşaltıldı ve olaylı şekilde yıkıldı. Bina yıkımında güvenlik tedbirlerini bile tam olarak alamayan bir yerel belediye gördük. Zira sözde kontrollü yıkım sonucunda enkaz altında canlı aradık.

Artık Siyaset Zamanı Değil, Eylem Zamanı

Amacım bu zorlu günlerde siyaset yapmak değil. Mudanya’lı çok geç kalındığının farkında ve diken üstünde. Halkımızın oylarının hakkını vermek adına vicdanen uyarma ve hatırlatma yapma zorunluluğu hissediyorum.

Sayın Başkanın açıkladığı AFET STRATEJİ PLANI süreci en az 2 senelik bir zaman diliminde toparlanarak uygulanabilir. Sayın Başkanın “Yapacağız & edeceğiz “ söylemleriyle vakit geçirmemesini temenni ediyoruz.

Mudanya’da hangi süre içinde uygulamaya alınacağı açıklanmayan ucu açık AFET STRATEJİ PLANI öncesinde hemen, şimdi ACİL EYLEM TİMİ kurularak derhal harekete geçilmelidir.

ACİL EYLEM ÖNERİM

1-) Mudanya Belediyemiz derhal İnşaat Mühendislerinden oluşan bir ekip kurmalı bu ekiple öncelikli olarak 1999 öncesi inşa edilenler olmak üzere mevcut tüm binaların zemin ya da bodrum katlarında yer alan ana taşıyıcı kolonlarını ve tüm binaları gözle dahi olsa işinin uzmanı İnşaat Mühendislerince kontrol etmeli, gerekirse temel elektronik cihazlar kullanılarak korozyona uğramış, rutubetten artık dökülmeye başlamış, delinerek gider boruları geçirilmiş, kesilerek marketlere alan kazandırılmış, çıkma, kapama yapılmış binaları ve yıpranmış ana taşıyıcı kolonları tespit ederek gereken ne ise hemen yapmalıdır. (Tahliye, mühürleme dahil)

2-) İlçemizdeki Okullar, ibadethaneler, istinat duvarları, trafo binaları, üst ve alt geçitler, kamu binaları (Belediye Binamız dahil) için özel  bir ekip daha kurularak kısa sürede kontrolünün sağlanması. Zira ilçemizde 2 katlı olup 1934 tarihinde inşa edilmiş olan beton ve demir ömrünü tamamlamış İlkokul var.      (12 Eylül İlkokulu eski bina)

3-) Doğal afetler siyaset üstü bir mesele olup Mudanya Belediyesinin Bursa Büyükşehir Belediyesi ile deprem ve bina kontrolleri konusunda mutlaka iletişime geçerek tüm vatandaşlarımız için, tüyü bitmemiş yavrularımız için işbirliğine başlaması acil ve önemli bir husustur. Afetin siyaseti olmaz.

4-) Mudanya’da  yöneticisi olmayan apartmanlar, yönetim planı olmayan binalar tespit edilerek gerekli yasal uyarılarla apartman yönetici ve yönetim planları oluşturulmalı mutlaka deprem farkındalığı için apartman yöneticileriyle toplantılar düzenlenerek tüm apartmanlara uyarıcı, farkındalık artırıcı afişler asılmalı, deprem sırasında ana doğal gaz hattı kesici sistemi, elektrik kesildiğinde ortak alanlarında acil aydınlatma tesisatı bulunmayan apartmanlara gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. Yapılması için yerel yönetim tüm yetki ve gücünü çok geç olmadan kullanmalıdır. Deprem çantalarının oluşturulması için çaba gösterilmelidir.

Acil olarak devreye alınacak bu 4 madde ile kolonu patlamaya hazır, kolonu kesilmiş, çatlamış, boru geçmesi için kolonu delinmiş, rutubetten dökülmeye başlamış, demirleri ortaya çıkmış pek çok bina taşıyıcı kolunu tespit edilerek gereken önlem alınmış pek çok can kurtarılmış olacaktır.

Yapılması gerekenler sayfalar dolusu buraya eklenebilir, Mudanya Arama Kurtarma (MAK)’ ın araç ve ekip olarak genişletilerek kuvvetlendirilmesi, deprem toplanma bölgeleri, acil ihtiyaç aletleri barındıran deprem konteynerleri, vinçler, seyyar mutfaklar, gerekli hayati unsurlar belediyemizin AFET STRATEJİ PLANI içinde mutlaka olmalıdır.

Artık 46 bin 104 vatandaşımızın hayatını kaybetmiş olması nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu anlamamız için yeterli olmalıdır.

Mudanyamız için hemen harekete geçilmesi elzemdir. Yapılan gözlemler ve incelemeler bile pek çok hayatı kurtaracaktır. Tüm Sivil Toplum Kuruluşları deprem konusunda yerel yönetime destek vermelidir.

Tekraren depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet acılı yakınlarına sabır, yaralılarımıza şifalar diliyorum.

Bülent ERDEN

MHP Mudanya Belediye Meclis Üyesi



  |  Bu haber 570 defa okunmuştur.

Manşet  KATEGORİSİNDEN HABERLER

MARMARABİRLİK’TEN 231 MİLYON TL ÖDEME

MARMARABİRLİK’TEN 231 MİLYON TL ÖDEME 2023/2024 iş yılı ürün alım kampanyası devam eden Marmarabirlik’te ortaklara 22 Aralık tarihinde 4.dilim olarak 231...

HİKMET İLHAN “BUNUDA GÖRDÜK”

HİKMET İLHAN “BUNUDA GÖRDÜK” Hikmet İlhan Başkanlığındaki Mudanyaspor’a Mudanya Belediyesinden hiçbir katkı sağlayamayan ve her konuda kendileri...

ESNAFIMIZIN SEL ZARARLARI TAZMİN EDİLMEYE BAŞLANDI

ESNAFIMIZIN SEL ZARARLARI TAZMİN EDİLMEYE BAŞLANDI Mudanya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ertan ABDULAZİZİOĞLU Tirilye Mahallesinde 30 Kasım 2023 tarihinde yaşana...

ERDEN, "SAYIN TÜRKYILMAZ'A TEŞEKKÜR ETTİNİZ" ANCAK!

ERDEN, Mudanya Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Gurup başkanı Bülent Erden, açılışı yapılan pazaryeri sonrası Mudan...

ESNAF BAŞKANLARI SEL MAĞDURU ESNAFI ZİYARET ETTİ.

ESNAF BAŞKANLARI SEL MAĞDURU ESNAFI ZİYARET ETTİ. BESOB Başkanı Fahrettin BİLGİT ile Mudanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ertan ABDULAZİZOĞLU aşırı yağışların ...

MUDANYA’DA SELİN YARALARI SARILIYOR

MUDANYA’DA SELİN YARALARI SARILIYOR Mudanya Tirilye'de şiddetli yağış sonrası oluşan sel hayatı adeta felç ederken, Valilik, Büyükşehir, BUSKİ ve ...

MUDANYA’DA ÖĞRETMENLER GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

MUDANYA’DA ÖĞRETMENLER GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI Mudanya’da 24 Kasım Öğretmenler Günü, Mudanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Suat Topal'ın Atatürk Anıtına Çelenk koy...

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI .............................................

MARMARABİRLİK’TEN 522 MİLYON TL’LİK ÖDEME

MARMARABİRLİK’TEN 522 MİLYON TL’LİK ÖDEME Ürün alımlarına 24 Ekim tarihinde başlayan Marmarabirlik, ortaklara ikinci dilim olarak 24 Kasım Cuma günü (yarın) ...
HAKKI OVATMAN HAKKI OVATMAN
YILIN YENİSİ HOŞ GELDİN

HAVA DURUMU

NÖBETÇİ ECZANE

Mudanya Nöbetçi Eczane


Tüm fotoğraflar

  MUDANYALI KARATECİLER KUŞAKLARINI YENİLEYEREK TERFİ ETTİLER
 

MUDANYALI KARATECİLE

İzlenme:2012

   
  GİRİTYALILAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
 

GİRİTYALILAR HÜNERLE

İzlenme:2196

   
  MUDANYA CAFER YENER İLKOKULU POLONYA’YI FETHETTİ
 

MUDANYA CAFER YENER

İzlenme:2724

   
  RAMAZAN ETKİLİKLERİ
 

RAMAZAN ETKİLİKLERİ

İzlenme:5932

   

Tüm videolar

  İYİ PARTİ ERKAN CAN ADAY ADAYLIK AÇIKLAMASI
 

İYİ PARTİ ERKAN CAN

İzlenme:292

   
  MİLLET KÜTÜPHANESİ ARTIK 24 SAAT AÇIK
 

MİLLET KÜTÜPHANESİ A

İzlenme:372

   
  BURSA’DA TRAFİK, YAYALARA GÖRE TASARLANIYOR
 

BURSA’DA TRAFİK, YAY

İzlenme:772

   
  TAVUK DÜNYASI MUDANYA’DA AÇILDI
 

TAVUK DÜNYASI MUDANY

İzlenme:382

   
  •  
  •  

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Mudanya Habercisi
© 2015-2016. Tüm hakları saklıdır. Sitemiz, Mudanya Gazeteciler Derneği üyesidir.
İnternet sitemizdeki yazı, resim, video ve haberlerin kaynak gösterilmeksizin yayınlanması yasaktır.
Yazı, haber ve yorumlardaki düşünce ve görüşler yazarını bağlar. Tüm hakları saklıdır.