ÖLÜMSÜZ AĞAÇ ZEYTİN - - Mudanya Habercisi
Anasayfa Video Galeri Foto Galeri Haber Ara Önemli Telefonlar Nöbetçi Eczaneler Künye İletisim
Mudanya Habercisi

ÖLÜMSÜZ AĞAÇ ZEYTİN

17 Kasım 2019, 19:43





Bugün Batı dillerinin tamamında değişik söyleyişleri olan  ‘oil’ kelimesi, eski Yunanca’da zeytin ağacı anlamına gelen “eleia” kelimesinden türemiştir. Zeytin yetiştiriciliğinin ilk insanlarla birlikte başladığı kabul edilmekte ve “zeytin bütün ağaçların ilkidir” denilmektedir. Zeytinin insanlık tarihindeki önemine tüm kutsal kitaplarda, yaratılış ve kuruluş efsanelerinde yer verilmektedir. Klasik mitolojide her tanrıya belirli bir ağaç atfedilir ve bu atıflar incelendiğinde her zaman anlam yüklü oldukları ve ona karşılık gelen ağacın tanrının kimliği ile yakın ilişkili olduğu görülür. Bu konuda “DENDROLOJİ” (ağaçlar bilgisi) incelemek gereklidir. En önemli karşılıklar aşağıda listelenmiştir.          

 Zeytin Bütün Ağaçların İlkidir…

Efsaneye göre Havva ile birlikte yasak meyveyi yiyerek cennetten kovulan Adem, 930 yaşındayken öleceğini hisseder ve Tanrı’dan kendisini ve tüm insanlığı bağışlamasını dilemeye karar verir. Bu konuda oğlu Şit’i (ŞİT: Kuran’da ismi geçmeyen peygamberlerden biridir. Adem’den sonra dünyaya gönderilen ikinci, dünyada doğan ilk peygamberdir. Yahudi, Hristiyan ve İslam inancına göre Adem peygamberin üçüncü oğludur. Kabil’in Habil’i öldürmesinden 5 yıl sonra doğmuştur. Diğer kardeşlerinin aksine Şit ikiz olarak değil, tek başına doğmuştur. Şit'in bir ismi de Şis'tir. Şis, İbranice Allah’ın hibesi anlamına gelmektedir.) görevlendirir ve onu cennet bahçesine gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek Şit’in duası üzerine İyi Kötü Ağacı'ndan aldığı üç tohumu ona verir ve babasını gömmeden önce tohumları onun ağzına koyması gerektiğini söyler. Adem kısa bir süre sonra ölür ve Tabor Dağı (Tabor Dağı: İsrail'in kuzeyinde, eskiden Galile olarak anılan ülkede yer alan bir dağ) yakınındaki Hebron Vadisi’ne gömülür. Adem’in gömüldüğü yerde yeşeren üç ağaç zeytin, sedir ve servi’dir. Tanrı ve insan arasında barış sağlanmıştır. Zeytin ağacının yetiştirilmesi ve bakımı oldukça zordur. Ama zeytin ağacı, insanoğlunun bu Tobor Dağı emeğinin karşılığını cömertliğiyle öder.

Bu gün Kuran-ı Kerimdeki ayetlerde adı geçen zeytin, üreticinin yaşam mücadelesine sahne oluyor. Özellikle Mudanya’da her geçen gün artan betonlaşma sonunda zeytin ağaçları dar alanda kalmaya devam ediyor ve her geçen gün sayıları azalmaya. Her ne kadar zeytin alanlarına inşaat ruhsatı vermiyoruz dese de paşalar, kılıfına uydurulup asırlık ağaçlar kökleniyor. Saksılara dikilen ağaçlar, sonradan lüks sitelerin bahçelerinde peyzaj malzemesi olarak kullanılıyor. Köpeği, kediyi koruyup hayvan sevgisini aşılayanlar, nedense bir türlü ağaç sevgisini kalplere kazıyamadılar.

Köylerin Bütünşehir yasasıyla mahalleye dönüşmesi sonucunda Mudanya’da zeytinliklerin araziden arsaya dönüşmesiyle artan vergiler sebebiyle Mudanya içinde zeytinliklerin tamamı beton yığınlarına dönüştü. Aynı tehlike kırsaldaki mahalleleri de bekliyor. Zorlu şartlar altında bakımını yaptıkları zeytinlerini bekledikleri fiyata satamayan, bazı tüccarlara sattıkları zeytinlerin parasını alamayan üretici, zeytinliklerini şehirden köye kaçmak isteyen paralı ağabeylere satıyor, ya da daire karşılığı mütahite vererek kendine düşen daireleri kiraya verip zahmetsiz kazanç yolunu seçiyorlar.

Velhasıl Dünyanın oluşumunda ilk ağaç olan, barışın ve kardeşliğin simgesi olan, dünyanın en sağlıklı meyvesi  ve yağı olan zeytin, çıkarcıların, iş bilmez siyasetçilerin, günü kurtarma çabası içinde olan idarecilerin elinde bu güne kadar görmediği zulmü görüyor.

Ve…. Ağaç sevgisini, Zeytinimizi her geçen gün kaybetmeye devam edersek ölülerimizin beton saksılara gömülmesine çok da kalmadı.

Bu haber 1820 defa okunmuştur.

HAKKI OVATMAN HAKKI OVATMAN
YILIN YENİSİ HOŞ GELDİN

HAVA DURUMU

NÖBETÇİ ECZANE

Mudanya Nöbetçi Eczane


Tüm fotoğraflar

  MUDANYALI KARATECİLER KUŞAKLARINI YENİLEYEREK TERFİ ETTİLER
 

MUDANYALI KARATECİLE

İzlenme:1822

   
  GİRİTYALILAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
 

GİRİTYALILAR HÜNERLE

İzlenme:2076

   
  MUDANYA CAFER YENER İLKOKULU POLONYA’YI FETHETTİ
 

MUDANYA CAFER YENER

İzlenme:2528

   
  RAMAZAN ETKİLİKLERİ
 

RAMAZAN ETKİLİKLERİ

İzlenme:5638

   

Tüm videolar

  İYİ PARTİ ERKAN CAN ADAY ADAYLIK AÇIKLAMASI
 

İYİ PARTİ ERKAN CAN

İzlenme:218

   
  MİLLET KÜTÜPHANESİ ARTIK 24 SAAT AÇIK
 

MİLLET KÜTÜPHANESİ A

İzlenme:314

   
  BURSA’DA TRAFİK, YAYALARA GÖRE TASARLANIYOR
 

BURSA’DA TRAFİK, YAY

İzlenme:702

   
  TAVUK DÜNYASI MUDANYA’DA AÇILDI
 

TAVUK DÜNYASI MUDANY

İzlenme:304

   
  •  
  •  

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Mudanya Habercisi
© 2015-2016. Tüm hakları saklıdır. Sitemiz, Mudanya Gazeteciler Derneği üyesidir.
İnternet sitemizdeki yazı, resim, video ve haberlerin kaynak gösterilmeksizin yayınlanması yasaktır.
Yazı, haber ve yorumlardaki düşünce ve görüşler yazarını bağlar. Tüm hakları saklıdır.