CUMHURİYETİN EŞİĞİ MUDANYA - - Mudanya Habercisi
Anasayfa Video Galeri Foto Galeri Haber Ara Önemli Telefonlar Nöbetçi Eczaneler Künye İletisim
Mudanya Habercisi

CUMHURİYETİN EŞİĞİ MUDANYA

26 Ekim 2019, 17:00





29 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilanı ve halk kavramının Türkiye’de gerçek anlamına kavuşmasıdır. Türk Halkı adının Cumhuriyet olarak perçinlenmesinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından tapusunun verilmesidir.

Kendi kimliğini Cumhuriyetin ilanıyla kazanan Türk halkı, bu tapuyu elde edinceye kadar olan süreç hiçte kolay olmadı. Çanakkale’den başlayan serüven Anafrtalar’a, İnönü’ye kadar uzanan binlerce şehit’in akıttığı kanla, Cumhur olabilmenin bedelini imzaladılar.

Sıcak savaşın yurdun her yerinde devam edip, Türk’ü, Kürt’ü, Çerkez’i, Arnavut’u, Boşnakı’ı tek yürek olup atarken, kimsenin aklında ve hayalinde bölünmek yoktu, sadece bir olmak ve VATAN aşkı vardı. Cumhur olmak, halk olmak tek olmak vardı.

Savaş’ın bitmesini beklerken Mudanya’yı işgal eden İngiliz, İtalyan ve Yunan Palikaryaları ki; bu gün kıymete binip el üstünde tutulan ve her törene çağırılıp gelemeyen Emperyalist uşakları, Mudanya’yı kan bürümüş gözleriyle kana bulmaya, Türk kanı dökmeye gelmişlerdi, üstelik çağırılmadan.

Geldikleri Gibi Gitmediler

Geldikleri gibi gitmediler, çünkü karşılarında gözünü Vatan Sevgisi bürümüş, Şükrü Çavuşlar, Kürt Mehmetler vardı. Bu gün vatanı bölmek ve parçalamak için gayret sarf edenler, bölücü ve yıkıcı hareketleriyle ortalığı kan gölüne çeviren emperyalist uşakları gibi değil. Akacak kanını son damlasına kadar bu vatanın bölünüp parçalanmasını önlemek ve geleceğin Cumhuriyetini görürcesine kurulması için Şehit olanlar sayesinde, “sefiller gibi sürünerek” gittiler.

Gittiler ya; o emperyalist patronlar durur mu hiç? Durmadılar, Mudanya Mütarekesinde “savaşta verilmeyen vatan masada verilmez” dercesine, İsmet İnönü’nün mermer masaya vurduğu yumruk adeta suratlarına atılmışçasına canlarını öyle bir yaktı ki, arkalarına bile bakmadan gittiler. Mudanya’nın eşiğinden bir Cumhuriyet’in doğumunu izlerken istemeyerekte olsa alkışlamak zorunda kaldılar.

Mudanya; tarihin sayfalarında Cumhuriyete giden yolda Mütareke evinde atılan imzayla yer alırken, Türkiye’de halk olma bilincini var eden, Cumhuriyet’in içinde yer almanın, varoluşunda payının olmasının onuru ve gururunu yaşamakta, yaşatmaktadır.

Bu gün Cumhuriyeti yaşayan, yaşatan, Türkiye Cumhuriyeti’nin halkı, bu değeri yok etmeye bu vatanı bölüp parçalamaya çalışan dünün emperyalist güçleriyle aynı mücadelesini sürdürüyor. Meydanlar da avazı çıktığı kadar bağırarak cumhuriyet savunulmuyor, barış kardeşlik, demokrasi söylemleri verip terör baronlarına destek vermekle hiç olmuyor. Cumhuriyeti korumak sahiplenmek için 12 Eylül, 11 Ekim ruhunu taşıyan Mudanya’nın şehit ve gazilerindeki gibi yürekle olacaktır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu olsun… 

Bu haber 1486 defa okunmuştur.

HAKKI OVATMAN HAKKI OVATMAN
YILIN YENİSİ HOŞ GELDİN

HAVA DURUMU

NÖBETÇİ ECZANE

Mudanya Nöbetçi Eczane


Tüm fotoğraflar

  MUDANYALI KARATECİLER KUŞAKLARINI YENİLEYEREK TERFİ ETTİLER
 

MUDANYALI KARATECİLE

İzlenme:1846

   
  GİRİTYALILAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
 

GİRİTYALILAR HÜNERLE

İzlenme:2090

   
  MUDANYA CAFER YENER İLKOKULU POLONYA’YI FETHETTİ
 

MUDANYA CAFER YENER

İzlenme:2538

   
  RAMAZAN ETKİLİKLERİ
 

RAMAZAN ETKİLİKLERİ

İzlenme:5672

   

Tüm videolar

  İYİ PARTİ ERKAN CAN ADAY ADAYLIK AÇIKLAMASI
 

İYİ PARTİ ERKAN CAN

İzlenme:224

   
  MİLLET KÜTÜPHANESİ ARTIK 24 SAAT AÇIK
 

MİLLET KÜTÜPHANESİ A

İzlenme:316

   
  BURSA’DA TRAFİK, YAYALARA GÖRE TASARLANIYOR
 

BURSA’DA TRAFİK, YAY

İzlenme:704

   
  TAVUK DÜNYASI MUDANYA’DA AÇILDI
 

TAVUK DÜNYASI MUDANY

İzlenme:304

   
  •  
  •  

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Mudanya Habercisi
© 2015-2016. Tüm hakları saklıdır. Sitemiz, Mudanya Gazeteciler Derneği üyesidir.
İnternet sitemizdeki yazı, resim, video ve haberlerin kaynak gösterilmeksizin yayınlanması yasaktır.
Yazı, haber ve yorumlardaki düşünce ve görüşler yazarını bağlar. Tüm hakları saklıdır.