İnkilap mı? Devrim mi? - - Mudanya Habercisi
Anasayfa Video Galeri Foto Galeri Haber Ara Önemli Telefonlar Nöbetçi Eczaneler Künye İletisim
Mudanya Habercisi

İnkilap mı? Devrim mi?

15 Eylül 2018, 21:36





Mudanya Belediyesi  Atatürk Çeşmesi ve Ata Park’a yaptığı eserlerinin çevresine Atatürk’ün ilkelerini  ve CHP’nin 6 okunun anlamı Cumhuriyetçilik. Halkçılık. Milliyetçilik. Laiklik. Devletçilik. İnkılâpçılık yazılarını her ne hikmetse daha sonra Devrimcilik olarak değiştirdi.

Şimdi Diyeceksiniz ki Ne Var Bunda? Arada Bir Fark Varmı Ki?

Araştırdım ve aradaki fark oldukça enteresan;

İnkılâp var olan sistemde yapılan iyi yönde * düzeltme, değişikliklerdir. Devrim ise şiddete dayalı var olan sistemi tamamen ortadan kaldırmak ve yerine yeni bir sistem kurmaktır.

İnkılâp ve devrim kelimeleri genellikle aynı anlamda kullanılsalar da özünde ikisi de farklı kavramlardır. İnkılâp; değişme, başka bir hale dönüşme anlamına gelmektedir. Toplumsal yapıyı iyileştirmek için yapılan köklü değişikliklerdir. Önceden var olan bir sistemde oluşan ve iyi yönde gelişen değişimleri simgeler. Devrim ise kelime anlamı olarak; bir toplum yaşamında önemli bir yeri olan kurumların hızlı ve geniş kapsamlı olacak şekilde kökten değiştirilmesidir. Bu nedenle devrim kavramı inkılâp kavramını içinde barındırmaktadır. Çünkü inkılâp, devrim yapıldıktan sonra toplumu geliştirmek adına yapılan yeniliklerdir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün elde ettiği milli mücadele zaferinin ardından ülkenin yönetim şeklini değiştirerek cumhuriyet yönetimini benimsemesi bir devrimdir. Fakat bu devrimin ardından yapılan şapka kanunu, halifeliğin kaldırılması, mecellenin kaldırılması, kılık kıyafette değişiklik, eğitim öğretimin birleştirilmesi gibi yenilikler inkılâptır. Çünkü bu yenilikler var olan toplumsal düzeni kökten söküp atmaz. Var olan düzenin üzerinde değişiklikler yaparak yenileştirir ve iyileştirir. Bu nedenle inkılâp ve devrim bu noktada birbirlerinden ayrılır. Devrim, inkılâp kavramına göre daha kapsamlı bir olgudur. İnkılâp, devrimden daha yumuşak olması ve devrim gibi radikal olmaması yönünden farklıdır.

Mudanya Belediyesi olarak hangi düşünce ve iradeyle bu eserlerinden İnkılâp ibaresini kaldırıp, yerine Devrim kelimesini koydurmuştur. Kendisinin Devrimci olduğunu, CHP ve Atatürk’ün İnkılap olarak kullandığı bu ifadeyi bu yüzden mi kullanmamış, yoksa Farsça’da bu kelimenin köpek manasına geldiği için mi?

CHP’den ayrı görev yapma içinde olan İnisiyatif Gurubundan bir ses yok bu günlerde.

CHP İlçe Başkanlığının yenilenmesi sonucunda dışarıdan görev yaparak hizmet etmek  ve inisiyatiflerini kullanarak çözümler üretmek için bir araya gelerek aynı adı taşıyan gurubun bu günlerde pek sesi çıkmıyor. CHP Mudanya’dan mı ümidi kesmiş olabilirler, yoksa çabalarının bir sonuç veremeyeceği kaygımsımı var? Büyük bir ses getiren gurubun üyelerinden Sayın, Soyer Kazancı, “CHP İlçe tarafından bize görev verilmiyor, fakat biz dışarıdan üzerimize düşen görevleri yaparak raporu Mudanya İlçe Başkanlığına sunuyoruz” demesi boş durmadıklarının kanıtı olarak görülebilir. Yerel seçimlerin kapıya dayandığı bu günlerde inisiyatiflerini kullanacak CHP’lilere ihtiyaç olduğuna eminim.

AK Parti Mudanya İlçe teşkilatının yapılanmasının ardından yönetimin dışında kalan ve Dr. Ahmet Murat’ın listesinde yer almayanların bir araya gelerek kahvaltıda kendilerine göre oluşturdukları bir guruplaşma vardı, inisiyatif kavramına benzer görüşler üretecekler, AK Partiyi Mudanya’da güçlü hale gelmesi için çalışacaklardı. Bireysel olarak kulaklarıma gelenleri saymazsak AK Partinin inisiyatifçileri de zannediyorum aday adaylarının açıklanmasıyla faaliyet ve görüşlerini Parti teşkilatına sunacaklarına inanıyorum. Zira her iki partinin de inisiyatiflere çok ihtiyacı olacak.

Bu haber 2222 defa okunmuştur.

HAKKI OVATMAN HAKKI OVATMAN
YILIN YENİSİ HOŞ GELDİN

HAVA DURUMU

NÖBETÇİ ECZANE

Mudanya Nöbetçi Eczane


Tüm fotoğraflar

  MUDANYALI KARATECİLER KUŞAKLARINI YENİLEYEREK TERFİ ETTİLER
 

MUDANYALI KARATECİLE

İzlenme:1846

   
  GİRİTYALILAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
 

GİRİTYALILAR HÜNERLE

İzlenme:2090

   
  MUDANYA CAFER YENER İLKOKULU POLONYA’YI FETHETTİ
 

MUDANYA CAFER YENER

İzlenme:2540

   
  RAMAZAN ETKİLİKLERİ
 

RAMAZAN ETKİLİKLERİ

İzlenme:5672

   

Tüm videolar

  İYİ PARTİ ERKAN CAN ADAY ADAYLIK AÇIKLAMASI
 

İYİ PARTİ ERKAN CAN

İzlenme:224

   
  MİLLET KÜTÜPHANESİ ARTIK 24 SAAT AÇIK
 

MİLLET KÜTÜPHANESİ A

İzlenme:316

   
  BURSA’DA TRAFİK, YAYALARA GÖRE TASARLANIYOR
 

BURSA’DA TRAFİK, YAY

İzlenme:704

   
  TAVUK DÜNYASI MUDANYA’DA AÇILDI
 

TAVUK DÜNYASI MUDANY

İzlenme:306

   
  •  
  •  

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Mudanya Habercisi
© 2015-2016. Tüm hakları saklıdır. Sitemiz, Mudanya Gazeteciler Derneği üyesidir.
İnternet sitemizdeki yazı, resim, video ve haberlerin kaynak gösterilmeksizin yayınlanması yasaktır.
Yazı, haber ve yorumlardaki düşünce ve görüşler yazarını bağlar. Tüm hakları saklıdır.