Anasayfa Video Galeri Foto Galeri Haber Ara Önemli Telefonlar Nöbetçi Eczaneler Künye İletisim
Mudanya Habercisi

KİTAP FUARININ İLK GÜNÜNE SURİYE VE SURİYELİLER DAMGA VURDUTarih 24 Ağustos 2019, 12:43 Editör: Editör

KİTAP FUARININ İLK GÜNÜNE SURİYE VE SURİYELİLER DAMGA VURDU

1. Mudanya Kitap Fuarı; Uluslararası Göç ve Mültecilik: “Gelenler, Gidenler ve Kalanlar” temasıyla kapılarını açtı. Mütareke Meydanı ve Girit Mahallesi’nde düzenlenen fuar kapsamında 65 yayınevi Bursalı kitapseverlerle buluştu.

Mudanya Belediyesi, Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) işbirliğiyle düzenlenen Mudanya’nın ilk kitap fuarı, Mütareke Meydanı’nda düzenlenen törenle kapılarını açtı. Uluslararası Göç ve Mültecilik: “Gelenler, Gidenler ve Kalanlar” temasıyla Mütareke Meydanı ve Girit Mahallesi’nde düzenlenen fuarın açılışı, CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, SHP eski Genel Başkanı, önceki dönem Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve önceki dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, Toplum Bilimci Yazar Prof. Dr. Emre Kongar, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Erkan Aydın ve Yüksel Özkan, CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş ve ilçe başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, YAYKOOP Başkanı İlbay Kahraman, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Hakan Tanıttıran ile çok sayıda Bursalının katılımıyla yapıldı.

YAYKOOP Genel Başkanı İlbay Kahraman, YAYKOOP’un yayıncılık faaliyetinin ana konusunu oluşturan kitabın, yazardan başlayıp okuyucuda son bulan yolculuğundaki tüm paydaşlarıyla adil bir ilişki kurulmasını sağlamak; yaşanan sorunlara birlikte çözüm üretmek için kurulduğunu söyledi. Kahraman, ilk etkinlikleri olan Mudanya Kitap Fuarı’na ev sahipliği yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a teşekkür etti.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise; “Mudanya’da güzel şeyler olacak, Mudanya ile herkes gurur duyacak dedik. Mudanya’da yaptığımız hizmetlerle ilçemiz bir değişim yaşadı. Yayıncılar Kooperatifi işbirliğiyle düzenlediğimiz fuarla, Bursa’da yaşayan tüm hemşehrilerimizle kitap dünyası arasında bir köprü kurmak ve yeni nesillere kitap sevgisini öğretmek istiyoruz. Bu kapsamda Yayıncılar Kooperatifi’ne, fuara katılarak Mudanya’nın kültür sanat hayatına önemli bir ivme kazandıracak her biri birbirinden değerli yazarlarımıza ve sanatçılarımıza teşekkür ediyorum. Önümüzdeki seneler fuarımızı uluslararası boyuta taşıyacağız” dedi.

SURİYE SORUNU SURİYE İLE ÇÖZÜLÜR

Mudanya Kitap Fuarı, açılışın ardından Prof. Emre Kongar, CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ve Murat Karayalçın’ın “Türkiye’nin Dış Politikası ve Mültecilik” oturumuyla başladı. Fuarın Onur Konuğu Toplum Bilimci Yazar Prof. Dr. Emre Kongar; iktidarın dış politikada ısrar ettiği ılımlı İslam politikalarının Türkiye’yi büyük bir kaosa sürüklediğine vurgu yaparken, “Bu modeldir bizim başımızı dış politikada ve Suriye’de belaya sokan. Amerika bunun yanlışlığını gördü. Amerika ılımlı İslam teorisinden vazgeçti. 2001 İkiz Kulelere Radikal İslam’ın saldırısıdır bugün bizim başımızı belaya sokan ve o saldırıya karşı Amerika’nın dünya politikasındaki öncülüğüdür Radikal İslam’ı ılımlı İslam’la önlerim sanrısıdır. Orada bitti bizimkilerde hala bitmedi. Biz hala dinci ve mezhepçi politikalar güdüyoruz. Dünyada iki devlet göç üzerine kuruludur. Bu iki devlette en dokunulmaz şey kurallardır. İster başbakan ol, ister yazar ol, ister vatandaş, kural uygulanır. O devletlere giren insanlar o kurallarla terbiye edilir. Benim devletime gelen benim kuralıma uyarak benim vatandaşım olur diyor. Biri ABD’dir diğeri Avusturalya’dır. Ortadoğu’daki sorunlar Ortadoğulularla birlikte çözülür. Suriye sorunu Suriye ile çözülür Suriye’ye rağmen, o topraklarda egemen devlete rağmen olmaz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE NÜFUSUN YÜZDE 6’SI SURİYELİ

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz ise Türkiye’nin her yıl Suriyeli akınıyla karşı karşıya kaldığını rakamlarla açıkladı.

 

Çeviköz, “Her şeyden önce Suriyeliler insan, onlar sivil savaştan kaçıyorlar. Biz her şeyden evvel insana değer veren, insancıl politikalar güden sosyal demokrat partiyiz. Bu insanlar da kendi ülkelerinde yaşam koşullarının kötüleşmesinden dolayı bu ülkeye gelmişlerdir. Ancak bir ülkeye giden göçmenler o ülkenin kurallarına uymak zorundadırlar. Kaçanların niteliklerine bakmakta da yarar var. Suriye’de yerlerinden edilmiş insan 12 milyondur. Bu nüfusun 6 milyonu yurt dışına kaçmıştır. Bunun 5 milyonu Türkiye’dedir. Bunu nüfusa oranladığınız zaman 82 milyonluk nüfusun yüzde 6’sı kadar Türkiye’de Suriyeli var.

 

Türkiye’de genç işsizlik yüzde 25’i bulmuşken, bugün Suriyeliler Türkiye’deki iş piyasasında daha avantajlı görülüyor. Bu da bir sosyal gerginlik yaratıyor. Türkiye’ye gelen Suriyelilerin yüzde 33’ü okuma yazma bilmiyor, yüzde 13’ü okuma yazma biliyor ama okul bitirmemiş, yüzde 15’i ilkokul, yüzde 6,5’i ortaokul, yüzde 5,5’i lise, yüzde 26,5’u  bu soruya yanıt vermemiş. Aslında eğitimli insanlar olmadığı için ucuz işgücü olarak kullanılıyorlar. 80 bin Suriyeli bugün TC vatandaşlığını almış durumda. Kasım 2018’deki rakama göre Türkiye’de doğan Suriyeli sayısı 405 bin 521. Suç oranlarına bakacak olursak; ilk sırada taksirle yaralama geliyor. Kasten yaralama, hırsızlık ve kayıp şahıslar takip ediyor… 2018’de kayıp şahıslar 2280’e ulaşmış sosyal bilimciler bu meselenin organ mafyası ile bağlantılı olduğunu söylüyor. Çocuğun cinsel istismarı ise 2018’de 1698’e fırlamış” dedi.

ÇÖZÜM SURİYE İLE DİYALOG

Çeviköz, Türkiye’nin Suriye politikasının 180 derece değişmesi gerektiğini, Amerika ve Rusye yerine Suriye yönetimiyle diyalogla sorunu çözebileceğini vurguladı.

Suriye’deki sorunun Türkiye’ye bu şekilde yansımasının en temel gerekçesinin, Atatürk’ün çizdiği dış politika sınırının aşılması olduğuna değinen Çeviköz, “1951 tarihli Cenevre mülteciler sözleşmesini Türkiye imzalamıştır ancak Türkiye mülteci tabirini sadece Avrupa’dan Türkiye’ye gelenler için kullanır. Onun için Türkiye’nin doğusundan ve güneyinden gelenlerin mülteci sıfatı yoktur. Dolayısıyla Suriyeliler Türkiye’ye gelmeye başladıktan sonra bizim her şeyden önce bir kavram sıkıntımız doğmuştur. Sığınmacı, mülteci olmak için belli bir süreyi bekleyip, hukuki sıfatı kazanmak maksadıyla bu süreyi geçirenlere denir. Dolayısıyla Suriyeliler Türkiye’de ne sığınmacı olarak kabul edilebiliyorlar ne de  mülteci… Ancak AKP iktidarı bu sıkıntıyı aşamadığı için misafir adlandırdığı insanları önce kamplarda toplamaya başladı. Türkiye’de resmi rakamlara göre 3 milyon 614 bin, resmi olmayan rakamlara göre 5 milyon Suriyeli üzerindeki kontrolünü tamamen kaybetmiştir. Kamplarda mevcut Suriyeli sayısı 300 bine yakındır. Son seçimlerin ardından iktidar bu hatanın farkına vardığı için yavaş yavaş kayıtlı olmadıkları yerdeki Suriyelileri kayıt oldukları yere geri göndermek üzere bir hamle başlatmıştır” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ VAR”

SHP eski Genel Başkanı, önceki dönem Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve önceki dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın ise Türkiye’nin Suriye siyasetinin çok büyük bir yanlışlık içerisinde olduğunu belirtti. Türkiye’nin yeniden Atatürkçü dış siyaset politikasına dönmesi gerektiğini belirten Karayalçın, “Türkiye’nin bir yönetememe durumu vardır. Bu çoklu organ yetmezliğidir. Türkiye’nin önderi Mustafa Kemal Atatürk tarafından benimsenmiş bir dış siyaset politikası var. Atatürk’ün dış siyasetinin temel özelliklerinden biri de komşuların iç işlerine karışmamaktır. Özellikle de Arap komşularının kendi aralarındaki sorunlara müdahil olmamaktır. Atatürkçü dış siyaset, hamasetin ifadesi olarak görülmemelidir. Bu, oya gibi işlenmiş bir dış siyasetin gerekliliğidir. Başka bir dış siyaset çizgisini düşünenler, Türkiye’nin başını belaya sokmuş, çok büyük bir başarısızlığa uğramışlardır. Türkiye dış siyasette yalnızlaştırılmıştır. Türkiye Suriye ile ivedilikle ilişki kurmalıdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri Girit Mahallesi’nde stant açan 65 yayınevini tek tek ziyaret ederek, kitap aldı. Prof. Dr. Emre Kongar ise, okurlarının kitaplarını imzaladı.



  |  Bu haber 1140 defa okunmuştur.

Eski Mudanya  KATEGORİSİNDEN HABERLER

MUDANYALI UMRECİLERE SEMİNER

MUDANYALI UMRECİLERE SEMİNER Mudanya’dan kutsal topraklara gidecek olan umreciler için seminer düzenlendi. Mudanya Müftülüğü tarafından verilen...

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDEN NİHAL ÖĞRETMEN ANILDI

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDEN NİHAL ÖĞRETMEN ANILDI Mudanya'da 9 yıl öğretmenlik yapan ve çok sevilen Nihal Arat memleketi Hatay Samandağ'da son depremde enkaz...

MUDANYA MÜFTÜSÜ ÖZLER’İN “MİRAÇ KANDİLİ” MESAJI

MUDANYA MÜFTÜSÜ ÖZLER’İN “MİRAÇ KANDİLİ” MESAJI Mudanya Müftüsü Dr. İbrahim Özler, “Miraç Kandili” dolayısıyla yayınladığı mesajda Mudanyalıların Miraç Kandilini k...

MÜFTÜ ÖZLER’DEN MUDANYALILARA TEŞEKKÜR

MÜFTÜ ÖZLER’DEN MUDANYALILARA TEŞEKKÜR Mudanya İlçe Müftülüğü tarafından 10 Şubat 2023 Cuma günü tüm camilerde “Türkiye İçin İyilik Vakti” yardım kampanya...

MUDANYALI UMRECİLERİ DUALARLA UĞURLADI

MUDANYALI UMRECİLERİ DUALARLA UĞURLADI Diyanet İşleri Başkanlığı Umre Organizasyonu ile Mudanya’dan kutsal topraklara gidecek olan umreciler dualarla uğur...

MUDANYA'DA DİN GÖREVLİSİ MAAŞINI BAĞIŞLADI

MUDANYA'DA DİN GÖREVLİSİ MAAŞINI BAĞIŞLADI Mudanya İlçe Müftülüğü personelinden Hasanbey Camii Müezzin Kayyımı Ferhat Aydın “Türkiye İçin İyilik Vakti” yardım...

DOKTORDAN YANLIŞ TEŞHİS

DOKTORDAN YANLIŞ TEŞHİS Mudanya’da ortopedi hastanesinin yapımının Mudanya Belediyesi tarafından engellendiğini iddia eden Dr. Kayhan Turan...

MUDANYA’DAN DEPREMZEDELERE YARDIM ELİ

MUDANYA’DAN DEPREMZEDELERE YARDIM ELİ Mudanya İlçe Müftülüğü “Türkiye İçin İyilik Vakti” yardım kampanyasına büyük bir destek verdi.

MUDANYA ESNAFI DEPREMZEDELERİN YANINDA

MUDANYA ESNAFI DEPREMZEDELERİN YANINDA Mudanya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ertan Abdulazizoğlu Mudanya esnafının depremzedeler için seferber olduğu...
HAKKI OVATMAN HAKKI OVATMAN
YILIN YENİSİ HOŞ GELDİN

HAVA DURUMU

NÖBETÇİ ECZANE

Mudanya Nöbetçi Eczane


Tüm fotoğraflar

  MUDANYALI KARATECİLER KUŞAKLARINI YENİLEYEREK TERFİ ETTİLER
 

MUDANYALI KARATECİLE

İzlenme:2010

   
  GİRİTYALILAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
 

GİRİTYALILAR HÜNERLE

İzlenme:2194

   
  MUDANYA CAFER YENER İLKOKULU POLONYA’YI FETHETTİ
 

MUDANYA CAFER YENER

İzlenme:2724

   
  RAMAZAN ETKİLİKLERİ
 

RAMAZAN ETKİLİKLERİ

İzlenme:5932

   

Tüm videolar

  İYİ PARTİ ERKAN CAN ADAY ADAYLIK AÇIKLAMASI
 

İYİ PARTİ ERKAN CAN

İzlenme:292

   
  MİLLET KÜTÜPHANESİ ARTIK 24 SAAT AÇIK
 

MİLLET KÜTÜPHANESİ A

İzlenme:372

   
  BURSA’DA TRAFİK, YAYALARA GÖRE TASARLANIYOR
 

BURSA’DA TRAFİK, YAY

İzlenme:770

   
  TAVUK DÜNYASI MUDANYA’DA AÇILDI
 

TAVUK DÜNYASI MUDANY

İzlenme:382

   
  •  
  •  

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Mudanya Habercisi
© 2015-2016. Tüm hakları saklıdır. Sitemiz, Mudanya Gazeteciler Derneği üyesidir.
İnternet sitemizdeki yazı, resim, video ve haberlerin kaynak gösterilmeksizin yayınlanması yasaktır.
Yazı, haber ve yorumlardaki düşünce ve görüşler yazarını bağlar. Tüm hakları saklıdır.